top of page

Recensies Boekenboggers 

Screen Shot 2021-03-24 at 2.29.08 pm.png

'Het allerbeste boek dat er op dit moment uitgekomen is'

De Leestrein 

Voor de lezers tussen de 9 en 12 jaar is dit het allerbeste boek wat er op dit moment uitgekomen is! Gooi alle bekende titels in een blender en je komt tot dit boek. De wereld van de andere dimensie die te bereiken is via een geheime ingang, kennen we uit Harry Potter. Het vinden van de steen kennen we uit Lord of the rings. De dappere zoektocht en het niet opgeven herkennen we uit De Grijze Jager en Ronja de Roversdochter. Het zijn kenmerken die je kunt herkennen maar het boek is absoluut geen kopie! Het heeft zijn eigen unieke vertelstijl en is voorzien van een grote dosis humor.

 

Maar het is vooral de onderliggende boodschap die dit boek zo speciaal maakt. Het onderliggende thema is namelijk; hoe zit de wereld en de mensen van deze wereld in elkaar? En hoe ga je daar mee om. Het gaat over liefde en vriendschap, teleurstelling, hebzucht, macht en politiek en zelfs het altijd weer bewogen onderwerp hoogsensitiviteit. Allemaal op een enthousiaste manier aan elkaar verweven door een spannend avontuur. Daarom nodigt dit boek ook uit tot gesprekken onderling en is het uitermate geschikt voor de leeskring op school of een boekbespreking  

* * * * *

Screen Shot 2021-06-14 at 6.09.58 pm.png

'Veel meer dan een fantasyboek pur sang: origineel, verfrissend, een aanrader'

Lookie Books

Deze “Terugkeer van de Schaduwheer” typeren als een fantasyboek pur sang, zou de uitgave onrecht aandoen. Het is veel meer dan dat. Niettegenstaande de fantastische elementen blijft het geheel logisch en realistisch aanvoelen. Zutje en Deviss bouwden met hun verhaal een relatief eenvoudige plotlijn ver voorbij de initiële opzet uit tot een boek met vele insteken. Enerzijds worden diverse thema’s al dan niet verdoken aangekaart, zoals ouderliefde, vriendschap, pesten, vertrouwen of zelfs onderdrukking. Anderzijds krijgen we tal van “kleine” maar heel fijne elementen voorgeschoteld die de plotlijn boven de middelmaat weten uit te tillen. Zo is het taaltje dat Lev (en bij extensie alle Katomanen) spreekt bij momenten hilarisch en zorgen ze voor een luchtige ondertoon, zelfs bij eerdere gewichtige verhaalmomenten of zullen jonge lezers lekker wegdromen bij alle snufjes die de hubbel rijk is. 
 

De personages worden volgens hun belang binnen de plotlijn minder of meer diepgaand uitgebouwd. Zo worden voornamelijk de twee hoofdrolspelers van een behoorlijk achtergrondverhaal voorzien en blijven de vertolkers van een bijrol enigszins verdoken van een duidelijke diepgang. Zelfs de eerder beschrijvende sequenties in het verhaal blijven netjes beperkt tot het noodzakelijke zodat de spanningsboog geen enkel moment wordt onderbroken. 
 

Jack & Lev combineert een handvol quasi klassieke elementen uit andere jeugdverhalen tot een origineel geheel dat uiterst verfrissend aanvoelt en wie zich aan een leesbeurt waagt zal ongetwijfeld gecharmeerd worden door het totale plaatje. Een aanrader voor iedere jeugdige lezer. Ik kijk in elk geval reikhalzend uit naar het vervolg in deze reeks.* * * * *

Screen Shot 2021-05-12 at 12.42.34 pm.pn

'Wegdromen en niet kunnen stoppen met lezen'

De Leesclub van Alles  

Spanning, mysterie, avontuur en tovenarij. Dat zijn de woorden die meteen in mij opkomen na het lezen van Jack & Lev: De terugkeer van de Schaduwheer. Ieder kind dat van dit genre houdt zal helemaal wegdromen in het verhaal en niet meer kunnen stoppen met lezen.
 

De spanning wordt in Jack & Lev ontzettend goed opgebouwd en ik kon richting het einde van het boek niet meer stoppen met lezen. Ik moest weten hoe het verhaal zou eindigen. Patricia de Leuw en Marieke van Zutphen (Zutje & DeViss) slagen er in dit boek in om hun volledige fantasie en taalrijkdom te benutten door het gebruik van figuurlijk taalgebruik, gevarieerde woordenschat, cliffhangers en plot twists.

 

In het boek vind je weinig illustraties, maar de illustraties die gemaakt zijn door Nelleke van Hoof zijn mooi zwart-wit getekend en ondersteunen het verhaal waar nodig. Door het gebruik van weinig illustraties laten de schrijfsters de verbeelding helemaal over aan de lezer en dat vind ik mooi en passend bij dit boek.

De Katomanen beheersen de Nederlandse taal niet goed en dat kun je terugzien in het boek. Dit levert vaak humoristische scénes op. Soms vond ik het lastig om door het taalgebruik heen te lezen, maar ik denk dat dit voor een kind makkelijker is dan voor een volwassene.

Het boek heeft een mooi open einde, waar je als lezer wat van kunt vinden. Het biedt de schrijfsters perspectief om een volgend deel te schrijven, waardoor sommige kinderen misschien wel een nieuwe boekenserie te pakken hebben. 

* * * * *

Screen Shot 2021-05-12 at 2.13.22 pm.png

'Prachtig en humoristisch leesboek vol avontuur'

Chicklit 

Wat een voortreffelijk en meeslepend verhaal is Jack & Lev. - De terugkeer van de Schaduwheer! Zutje en Deviss brengen een spannend, mysterieus en grappig avontuur over Jack & Lev.

Er zit vaart in dit verhaal, dat is zeker. Er gebeuren ongelooflijk veel verschillende zaken, maar toch met een duidelijke rode draad die goed te volgen is. Je bent als lezer meteen aangetrokken door wat komen gaat. Je nieuwsgierigheid wordt vast en zeker opgewekt.


Nelleke Van Hoof, de illustrator van de cover en enkele tekeningen in het boek, maakte prachtig tekenwerk dat zeer mooi aansluit bij het verhaal.

In het boek wordt er bovendien kwistig gestrooid met magie. Het schrijversduo neemt je mee in de magische wereld van het Genootschap van de Katomanen, een ander volk met allerlei soorten krachten. Dit steeds op een originele en ingenieuze manier. Het boek boeit tot op het einde. 

Jack & Lev. - De terugkeer van de Schaduwheer smaakt duidelijk naar meer. Kinderen vanaf 9 jaar zullen dit verhaal vast en zeker kunnen waarderen door de gedetailleerde beschrijvingen, het vlot geschreven verhaal, de originaliteit en de opbouwende spanning in dit prachtig én humoristisch leesboek vol avontuur!

* * * * 

Screen Shot 2021-03-24 at 3.02.33 pm.png

'Een echte aanrader'

Love.Boeken

Jack & Lev is een boek met een krachtige opbouw. 
Je wordt vanaf het begin in het verhaal gezogen. De karakters komen dan ook echt tot leven. 
Het is een spannend boek dat precies spannend genoeg is. 

Als juf heb ik wel echt moeten wennen aan het taaltje van Lev. Maar ik heb er ook om gelachen als Lev bijvoorbeeld riep “aan de kont, laat mij.” 

Ik kan niet wachten het boek mee te nemen naar mijn klas. Ik weet zeker dat ze in de rij zullen staan om het te mogen lezen!

Een boek over vriendschap en vertrouwen in elkaar! Een echte aanrader!

* * * * 

cd183e_0828070d4644464eb82dd879b8460373~

'Superspannend en ook nog eens grappig'    

Booklover

Spanning, mysterie en avontuur zijn volop aanwezig in het verhaal van Jack & Lev.
Vlot geschreven met oog voor detail, superspannend maar ook nog eens grappig. Met andere woorden schitterend verhaal met goede spanningsopbouw.


Zeer leuk gebracht, zeker door het taalgebruik van Lev dat verschrikkelijk kwakkelt (beetje zoals Samson van Gert spreekt). Maar kinderen gaan dit supergrappig vinden.


Of je nu 12 jaar bent of volwassen, De terugkeer van de Schaduwheer, laat je niet onberoerd. En zelfs ik als volwassene kan niet wachten op het volgende deel van Jack & Lev.

* * * * *

Screen Shot 2021-03-24 at 2.36.04 pm.png

'Een dikke vijf sterren'

Samen Lezen is Leuker 

De personages zijn fijn uitgewerkt met ieder hun eigen persoonlijkheid. Door deze karakters en de beschrijvingen, maar ook zeker door de illustraties, komt het boek tot leven.

 

Zeer geschikt om voor te lezen, erg leuk ook door de manier waarop Lev “spreekt”, maar ook zeker leuk om zelfstandig te lezen. Actie en spanning worden in het boek afgewisseld met humor en grapjes. Dagelijkse problemen die spelen in onze maatschappij zijn verweven met problemen zoals gepest worden op school en de waarde van vriendschap, dit alles is op een subtiele manier verwerkt in het verhaal en geeft zeker stof tot nadenken voor jong en oud.

Conclusie: Zeker een boek wat zowel thuis, als op school, in de kast moet staan. Een boek welke ik jong en oud kan aanraden en zeker een boek waarvan ik hoop dat er nog een vervolg op mag komen!

Ik geef dit boek dan ook een dikke vijf sterren.

* * * * *

Screen%2520Shot%25202021-03-24%2520at%25

'Een heerlijk jeugdboek zoals een jeugdboek hoort te zijn'

Passie voor Boeken 

De cover van het boek nodigt uit tot lezen, het is bijna net zo spannend als het verhaal zou zijn volgens de achterflap. In het boek zijn ook een aantal tekeningen verwerkt die echt het verhaal ondersteunen. Ze geven de sfeer goed weer.

Jack is een beetje een buitenbeentje, hij voelt van tevoren aan of er iets naars gaat gebeuren. Hij denkt dat hij niet zo bijzonder is maar maakt in het boek een hele verandering door. Levantaro, voor vrienden Lev, is “hier” net aangekomen en waar ze vandaan komt wordt niet gelijk duidelijk, daarnaast spreken zij en enkele anderen de taal niet zo goed, de auteurs blijven hier ook consequent in en dit zorgt voor een glimlach bij de lezer. Hoe leuk zou het zijn om dit boek voor te lezen? 

Het is een verhaal vol spannende momenten, mooie dialogen en een goede beschrijving van wat de kinderen meemaken.

Jack & Lev. – De terugkeer van de Schaduwheer is een heerlijk jeugdboek zoals een jeugdboek hoort te zijn, met een grote schep avontuur, een vleugje mysterie en een mooie actuele boodschap die de kinderen zeker zullen ontdekken.

* * * * 

Screen Shot 2021-05-12 at 12.35.11 pm.pn

'Magisch jeugdboek, precies spannend genoeg'

In de boekenkast 

Een magisch jeugdboek met grote schurken, kleine en grote helden en onverwachte krachten.

In de proloog of, zoals het in dit boek genoemd wordt, Hoofdstuk ½, wordt er al een kleine blik op de slechteriken van het verhaal geworpen. Deze aanduiding vind ik een leuke, speelse draai aan de hoofdstukken geven, vooral omdat dit door het verhaal heen wordt vastgehouden. Een hoofdstuk vanuit de slechteriken wordt aangeduid of aangevuld met een ½.

De auteurs laten die speelsheid ook terugkomen in een aantal illustraties en in de manier waarop Lev en haar soortgenoten de Nederlandse taal spreken. Hun taalgebruik is ontzettend grappig en zeer consequent doorgevoerd. In gedachten hoor ik menig (jonge) lezer giechelen om de woorden die Lev gebruikt.

Jack & Lev delen hun verhaal met leuke en uitbundige personages die met zijn allen zorgen voor een zeer aansprekend verhaal dat naast spannend, ook erg grappig, fantasierijk en lief is. Familie en vriendschap spelen, zelfs als die soms lijken te ontbreken, een belangrijke rol in dit boek.
 

Jack & Lev – De terugkeer van de Schaduwheer is een avontuurlijk fantasy-jeugdboek dat precies spannend genoeg is om de wat oudere lezer geboeid te houden en de jongere lezer niet af te schrikken. Ik kijk uit naar nieuwe avonturen van Jack & Lev.

* * * * 

Screen Shot 2021-05-17 at 9.28.35 am.png

'Lev heeft mijn hart gestolen'

Majonne Leeft en Leest

Direct op de eerste pagina's begint de actie al. Er is mysterie, de rare ontvoering gevolgd door de ontmoeting met de vreemde Lev. Dit mysterie wordt langzaam uitgebouwd met een mooie spanningsboog tot een razend spannend eind. De laatste ca 125 bladzijdes las ik in één ruk uit, zo spannend was het. 

Dit spannende verhaal zit vol fantasy elementen. Al lezende kom je dingen tegen over familie, vriendschap, eerlijkheid, politiek, macht. Zonder nadruk geeft het boek je dus dingen mee om over te denken. 

De dialogen zijn mooi, wat ingewikkelder of onbekende woorden worden niet geschuwd, maar ook niet overdreven. Het boek leest vlot en vloeiend. We volgen het verhaal chronologisch met Jack en zijn vrienden. Het is ingedeeld in hoofdstukken met nummers, soms zijn er "halve" hoofdstukken, dan wijk je even af van de grote verhaallijn over Jack en kijk je mee met wat ondertussen gebeurt met een schurk. Erg leuk gedaan.

Er zitten veel geweldige karakters, zowel de bijkarakters die je niet zo goed leert kennen als de goed uitgewerkte hoofdpersonen. Jack en vriend Fidel zijn leuk, maar Lev heeft echt mijn hart gestolen
Lev spreekt niet goed Nederlands, in het begin wat storend, maar na een tijdje raak je gewend aan haar taaltje en wordt het charmant en grappig. Lev is heel enthousiast, warm en liefdevol. Je kan het niet helpen om van haar te gaan houden.

Het verhaal rond zich mooi af, met een lach en een traan, maar geeft ook ruimte voor een vervolg. Ik heb enorm genoten van dit spannende verhaal vol fantasie en humor en kan niet wachten op deel 2.

* * * * *

bottom of page