Zutje & DeViss

Marieke van Zutphen en Patricia de Leuw zijn de twee schrijvers achter het pseudoniem Zutje & DeViss. Hun verhaal...

Patricia (DeViss)

In een oude pastorie aan de rand van ’s Hertogenbosch woonde kinderboekenschrijfster Patricia. Ze kocht het monumentale pand samen met haar man Martin om in de oude glorie te herstellen. In 2019 sloeg het noodlot toe. Martin stierf plots. Patricia stortte zich naast de restauratie van de pastorie en de tuin, op haar grote passie: schrijven. Tijdens een van haar nachtelijke schrijfsessies aan de tafel bij de tuindeuren viel haar oog op het wijnetiket van de fles voor haar: Chateau Marie Antoinette. Patricia dacht aan de tijd dat ze uitgever was en samenwerkte met Marieke, hoofdredacteur Okki en Jippo. Ze herinnerde zich de dynamisch brainstormsessie op een boot in Griekenland, waar nieuwe plannen werden gesmeed en geschreven. Het kwartje viel. Ze belde Marieke.

Marieke (Zutje)

Mariekes leven was een ingedeukt kussen. Strakke routines met schoolgaande kinderen, een eigen studio voor kindercommunicaties, eten koken, boodschappen doen. Alles mocht anders, haar leven moest nodig eens opgefluft worden. Bovendien wilde ze zich storten op haar schrijven. Alleen dat. Samen met haar rockende man-in-pak, twee pubers en een volle container besloot ze voor een paar jaar naar Australië te vertrekken. Een leven aan de andere kant van de bol, avontuur en inspiratie. Alles op zijn kop. Ze had een half jaar de tijd om alles voor te bereiden. En toen werd ze gebeld.

Nelleke van Hoof (illustrator)

Niks zo belangrijk als de cover-illustratie van een boek. Daarom stuurden Zutje & DeViss het manuscript naar een van hun favoriete illustratoren: Nelleke van Hoof, o.a. bekend van Lievelingssprookjes (uitgeverij Snor), de kekke designs van Pip Studio en de H&M kids kledinglijn. Ze las het boek in een week uit en was meteen zo enthousiast dat ze aanbood om de karakters uit te werken, een logo en illustraties te maken. Ze tekende zelfs de prachtige pastorie op de verhuiskaart van DeViss.

© 2021 Zutje & De Viss