top of page

Zutje & DeViss

Zutje & De Viss is het schrijversduo Marieke van Zutphen (Zutje) en Patricia de Leuw (DeViss). Zutje woont in Australië, De Viss in Den Bosch. 15.000 Kilometer bij elkaar vandaan dus. Ze maakten samen kindertijdschriften voor uitgeverij Malmberg en hadden ieder een eigen bedrijf in kindermarketing, totdat… Het genoeg was!

DeViss belde Zutje:
‘Zutje, weet je wat wij gaan doen?
Wij gaan samen een kinderboek schrijven.’ 
‘Ja!’ riep Zutje.

Schrijven van Jack & Lev
In 2019 (Zutje was nog in Nederland) trof het duo elkaar een jaar lang in cafe's, stationrestauraties en bibliotheken. Overal waar maar gewerkt kon worden. De Schaduwheer verzonnen ze op Schiphol, tante Holly werd geboren in Rotterdam en de fosgenieten dachten ze uit in Den Bosch. 

 

Toen de eerste versie van het manuscript klaar was, werd het onder 100 kinderen in Nederland verspreid. De schrijvers ontvingen reviews en commentaar. Alles werd verwerkt. Intussen vertrok Zutje naar Australië en verzorgde DeViss haar geliefde Martin tot hij stierf. Het boek lag even helemaal stil. Tot januari 2020.

Zutje belde DeViss: 

‘Als jij eens een poosje hier naartoe komt, dan gaan we het boek afmaken. Hier schijnt de zon.’ 

‘Ja!’ riep DeViss, en vloog naar Sydney.

Na talloze keren herschrijven, herlezen en weer herschrijven was het boek af! Voor iedereen om te lezen. En... ze zijn nog lang niet klaar, want Jack & Lev is pas het eerste deel van de serie!

WhatsApp Image 2020-03-13 at 5.11.38 PM.
spionage FINAL.jpg

Nelleke van Hoof (illustrator)

Niks zo belangrijk als de cover-illustratie van een boek. Daarom stuurden Zutje & DeViss het manuscript naar een van hun favoriete illustratoren: Nelleke van Hoof, o.a. bekend van Lievelingssprookjes (uitgeverij Snor), de kekke designs van Pip Studio en de H&M kids kledinglijn. Ze las het boek in een week uit en was meteen zo enthousiast dat ze aanbood om de karakters uit te werken, een logo te maken en illustraties te tekenen. 

Schermafbeelding 2018-10-16 om 15.38.59.
bottom of page